torsdag 24 mars 2011

TÄNK OM- lärare (utbildning)


Reflektioner från idag: 


Det nya lärandets möjligheter!

Världen förändras vilket ställer krav på att även skolan följer med i utvecklingen. TÄNK OM handlar om att utveckla skolor som valt att satsa på en dator per elev. Datorerna ger eleverna möjlighet att söka information utöver läroböcker och läraren. Lärandet blir mer individanpassat och lärarens roll förvandlas från att vara en förmedlare av kunskap till att vara en handledare för elever som själva tar ansvar för och utvecklar sitt lärande.

Barn börjar skolan fulla med entusiasm, nyfikenhet och spänning. För att behålla detta engagemang och kreativitet krävs det att vi anpassar skolan efter deras liv och verklighet. Där har digitala medier ett stort utrymme. Med Internet finns tillgången till databaser, program, verktyg, sociala medier, uppslagsverk, tidningar och möjligheter för eleverna att skapa egna forum tillsammans med lärarna där de kan ladda upp sina arbeten, ge respons, lägga upp filer från genomgångar och redovisningar och dela med sig av sin kunskap till andra. Skolan blir då inte bara en plats där information förmedlas till eleverna. Skolan blir här den centrala platsen i samhället där kunskap möts, utvecklas och kommuniceras vidare.

Viktiga saker att fundera över är kunskapssyn, engagemang, kreativitet och nyfikenhet. Vilka färdigheter är det som vi vill lära eleverna. Vilka kunskaper vill vi att de skall ta till sig? Vad är information och vad är kunskap? Hur bör man ta ställning till den djungel av information, kunskap och överflöd som finns på nätet? Vilka risker finns det med Internet? Elevers förmåga att analysera, värdera och se saker ur olika perspektiv efterfrågas redan idag. Det finns ingen anledning att tro att det kommer att förändras.

Kopplat till våra läroplaner och våra kursmål finns det många mål som kräver att eleverna använder Internet och söker information i olika databaser etc. För utförligare beskrivning se http://www.skolverket.se/

Framtidens skola vilar på tre viktiga hörnstenar: Hur människor lär, teknologi och innovationer samt globalisering. Pedagogens roll består bland annat av följande fyra komponenter: teknik, pedagogik, innehåll och ledarskap. Eleverna blir inte längre enbart reproducerare av gammal kunskap utan även skapare av ny kunskap. Skolan erbjuder lärare med ämneskompetens som kan handleda sina elever i syfte att utveckla följande förmågor: kreativ förmåga, självkänsla, lära sig att ta ansvar för den egna lärprocessen, kommunikativa förmåga och språk, förmågan att samarbeta och social kompetens, förmåga till kritiskt tänkande, förmåga att navigera i informationssamhället och värdera dess källor, förmågan att analysera och värdera problem, förmågan att se saker ur olika perspektiv, argumentera och fatta beslut, global medvetenhet, kulturell förståelse och empati. Kunskapssynen handlar om att minnas, förstå, tillämpa, analysera, skapa ny kunskap och värdera. Om vi vill ha full utveckling på vår satsning i 1-till-1 så måste vi jobba med pedagogisk utveckling mot ett omdefinierat arbetssätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar